Dit najaar moet er weer gebaggerd worden. Alle tuinders hebben daarover bericht ontvangen met een schema waarop staat wanneer uw sloot moet worden gebaggerd. De eerste groepen gaan morgen (zaterdag 10 september) van start.

Eerlijk is eerlijk, baggeren is een zware klus. Elke keer dat je zo’n schep bagger en water omhoog haalt en op de kant moet zwiepen, kost dat veel spierkracht. Maar het is nodig voor een gezonde sloot. En de sloot hoort bij de tuin.

Op de bodem van iedere sloot verzamelt zich in de loop van de tijd een laag met resten van bladeren en takken, oftewel bagger. Deze laag wordt met de tijd steeds dikker en de sloot wordt ondieper. Door te baggeren verwijdert u deze laag. Zo bevordert u de doorstroming en de hoeveelheid zuurstof in het water.

Bij het rottingsproces van de in de sloot gevallen plantenresten ontstaat methaangas. Als er niet gebaggerd wordt, ontstaat op den duur een levenloos water omdat alles stikt door dat methaangas, met als gevolg vissterfte en stank.

Bij het baggeren begint u eerst met een hark en daarna gebruikt u een baggeremmer of -net.
Hoe baggeren? Op internet staat een praktisch filmpje.

U kunt de bagger uitstrooien op de slootkant op een zeil of worteldoek. Na de winter kunt u de opgedroogde bagger gebruiken als compost.