Houtkachels en stookplan

Wanneer mag er gestookt worden?

Houtkachels en -fornuizen mogen in de winterperiode worden gebruikt van 1 september tot 15 mei.

Sociaal stookplan

Het sociaal stookplan is opgesteld om eventuele overlast van hout gestookte kachels zoveel mogelijk te voorkomen maar ook om het stoken van houtkachels met ons allen op een veilige en plezierige manier te doen. Omdat de manier waarop gestookt wordt cruciaal is bij het voorkomen van overlast zijn er een aantal spelregels en eisen waaraan moet worden voldaan om zo overlast te voorkomen. Naast de spelregels zijn er ook een aantal aanbevelingen en wetenswaardigheden in het plan toegevoegd voor uw gemak.

Regels over het plaatsen van houtkachels en -fornuizen

Voor het plaatsen van een houtkachel en/of houtfornuis is vooraf schriftelijke toestemming nodig van het bestuur. Dit doet u op de volgende manier:

  1. Bekijk aan welke voorwaarden het plaatsen van een kachel of fornuis moet voldoen. Er staan een aantal citeria en aanwijzingen in het Sociaal stookplan en in de Bouwvoorschriften van de Bond onder het kopje Kachel.
  2. Vul het aanvraagformulier inclusief bouwtekening in en stuur deze naar het bestuur. (Het formulier kunt u hieronder downloaden).
  3. Het bestuur stuurt de aanvraag naar de Bouwcommissie. De Bouwcommissie controleert of de aanvraag aan de criteria voldoet.
  4. U krijgt het besluit van de Bouwcommissie toegestuurd per mail. Als de aanvraag is goedgekeurd kunt u aan de slag met het plaatsen van de kachel.
  5. Wanneer u de kachel geplaatst heeft, geeft u dit door aan het bestuur.
  6. Het bestuur vraagt de Bouwcommissie om de geplaatste kachel fysiek te controleren.
  7. Let op: u mag de kachel pas gaan gebruiken nadat deze fysiek is gecontroleerd en goedgekeurd.
  8. Wanneer de Bouwcommissie de kachel fysiek heeft gecontroleerd en goedgekeurd, kunt u de kachel in gebruik nemen.

Download hieronder het aanvraagformulier houtkachel. In het huishoudelijk reglement staat meer informatie over de aanvraagprocedure.