Op zaterdagochtend kun je jouw snoeimateriaal tussen 10 en 12 uur laten versnipperen. Je vindt het hakselteam op het achterste gedeelte van de parkeerplaats. Spreek altijd iemand van het hakselteam aan bij het aanleveren van takken.

Wat is hakselen?

Bij de aanschaf van de nieuwe tractor is ook een hakselmachine gekocht. Deze wordt gebruikt om snoeiafval zoals takken te hakselen. Zo worden van takken, die anders in de groencontainer “verdwijnen”, waardevolle kleine houtsnippers gemaakt die gebruikt kunnen worden op de tuin.

De voordelen voor ons en onze tuinen

Groenafval verminderen: takken kunnen gehakseld worden, waardoor deze niet in de groencontainer hoeven. Zo blijft er in de container meer ruimte over voor ander groenafval.

Mulch en compost: snippers zijn uitstekend voor voeding en bescherming van je tuin. Een laag van enkele centimeters dik houdt het onkruid weg waar je minder hoeft te schoffelen. Het trekt ook nuttige diertjes aan én houdt de bodem vochtig tijdens droge zomers. Dat betekent minder watergeven! Daarnaast verteren de houtsnippers op den duur waardoor er voeding in de bodem komt.

Richtlijnen voor het aanleveren van takken

Takken van 2 tot 8 cm dik het liefst gebundeld aangeleverd. Dit mag met kleine zijtakken en wat blad.

Er is geen maximale lengte, zoals bij de groencontainer, om takken aan te leveren.

Heb je dikke takken dan graag eerst overleggen met het team.

Vers hout is beter omdat het dan nog nat is. Dus graag je hout zo snel mogelijk aanbieden.

Wat kan niet versnipperd worden

  • bamboe
  • bramen
  • struiken
  • groenafval met zand erbij.

Voor wie zijn de houtsnippers?

Het versnipperde materiaal wordt als eerste ingezet voor gemeenschappelijke groenprojecten zoals de vlindertuin en de randen van het voedselbos. Natuurlijk blijft er genoeg over voor elke tuinder!

We hopen dat iedereen net zo enthousiast wordt over het gebruik van versnipperd materiaal!

Wil je ook helpen bij het hakselen (dit is op vrijwillige basis): spreek dan iemand van het hakselteam aan op zaterdagochtend.

Beeld: Auteur: Philipp Michel Reichold Bron: Wikipedia. Licentie Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic.