Over ons

Tigeno Stadsarchief

Algemeen

Tuinpark Tigeno ligt aan de rand van Amsterdam in de Eendrachtspolder in een gebied dat de Tuinen van West wordt genoemd. De Tuinen van West is een groot recreatiegebied begrensd door de Westelijke Tuinsteden, de Haarlemmervaart en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder.

Het park is opgericht in 1947 en beschikt over 215 tuinen. De gemiddelde perceelgrootte van zo een huisje bedraagt 275 m2.

Alle huizen zijn aangesloten op de waterleiding en het riool maar hebben geen elektriciteit en geen gasaansluiting. Van 1 april t/m 30 september is het mogelijk om te overnachten.

Tigeno Stadsarchief2

Bijzonderheden

  • 215 tuinen
  • opgericht in 1947
  • perceelgrootte gemiddeld 275 m²
  • mogelijkheid tot overnachting van 1 april t/m 30 september
  • toegestane bebouwing: tuinhuis (max 28 m²), schuur en kweekkas
  • jaarlijkse tuinlasten bedragen gemiddeld € 720,- (afhankelijk van verzekering, verbruik water etc)

Veel Amsterdammers hebben geen tuin bij hun huis. Toch zijn er veel die naar ‘de tuin’ gaan. Dan gaat het over de volkstuin, hun zelf beplante stukje paradijs, liefst met een huisje erop.

De tuinparken in Amsterdam hebben vaak prachtige namen: Nieuwe Levenskracht, Ons Lustoord, Rust en Oase. Tigeno, ook zo’n mooie naam, staat voor: Tuinieren Is Genoegen En Nuttige Ontspanning.

Anno 2017 telt de Bond van Volkstuinders 6000 leden, die zijn verspreid over 29 tuinparken. De meeste parken liggen in Amsterdam, maar er zijn ook parken in Ouder-Amstel , Landsmeer en Almere bij de bond aangesloten.

Tuinparken zijn openbaar geworden; wandelaars kunnen genieten van de natuur, de mooie huisjes en de leuke tuinen, zolang ze tenminste op de paden blijven. Voor de wandelaars is er een bewegwijzerde route in Nieuw-West, langs tuinparken De Eendracht, Tigeno en Tuingroep Osdorp.

over ons

Plattegrond

plattegrond tigeno
richtingbord Tigeno

Bond van Volkstuinders www.bondvanvolkstuinders.nl/

AVVN Samennatuurlijk tuinieren www.avvn.nl/

De Tuinen van West tuinenvanwest.info/

Natuur en educatie www.ivn.nl/

Groei & bloei www.groei.nl/

Behoud Lutkermeer behoudlutkemeer.nl/